stewe

Sextusen Kalla

Kategori: Böcker

 

 
 

Sextusen kalla är en direkt uppföljare till En amerikansk myt och tar avstamp med skotten i Dallas och konspirationen bakom Kennedymordet.
Men nya historiska skeenden väntar i kulisserna; medborgarrättsrörelsen med Martin Luther King i spetsen, Vietnamkriget och Bobby Kennedys valkampanj. Ward Litell och Pete Bondurant från En amerikansk myt återintroduceras snabbt, som mafioso-marionetter som desperat försöker hitta något att klamra sig fast vid, utöver det sjaskiga hantverk de utför i utbyte mot att få behålla livshanken.
Till kriget åks det för att framställa heroin, som i sin tur ska finansiera fortsatt kamp för ett kommunistfritt Kuba. De stora slagen sker någonstans i skymundan, det är i Vietnamesiska horhus, barer och CIA-finansierade bakgatslaboratorium som handlingen utspelar sig. Där tortyrmetoder förfinas och leveranserna säkras.

 

 


Medborgarrättsrörelsen kommer med en oönskad förändring och president Lyndon Johnson försöker gå till mötes, eller åtminstone ta myrsteg på vägen från segregationspolitiken.  FBI med Hoover i spetsen gör sitt bästa för bugga ledarna och knyta dem till kommunism. Eller som i Martin Luther Kings fall, fånga den pilske pastorn på film när han hoppar över skaklarna, för att sedan skicka självmordsuppmaningar till honom. Samtidigt tar krafter i undre världen och myndigheterna hjälp av KKK och rika hatpamflettstillverkare i planerna för att lönnmörda King.
Över sjuhundra sidors magasinmatande med Ellroys k-pistprosa kräver förvisso sin läsare. Det är på alla vis en mörk och malande skildring, men samtidigt som berättartakten bitvis är repetitiv och maklig, finns där en ständig rörelse. I cirklar inåt, snarare än framåt.

 

 
 
 
 
 
 

Mater Morbi

Kategori: Serier

 
 
 
I det senaste albumet möter vi en döende Dylan Dog. Han tas han in på ett sjukhus där allting inte står rätt till och härjas i drömmen av mörka visioner. Ingen av läkarna kan precisera exakt vad Dylan lider av, ändå blir han snart allt sämre. Snart finner han sig öga mot öga med Mater Morbi - alla sjukdomars moder.
Ännu en lyxig utgåva med läsvärda artiklar och porträtt av upphovsmännen som bonusmaterial. Ännu ett stycke skräckserie som sträcklästes. Ännu ett måste för alla vänner av mardrömsdetektiven.


 
 

Prenumerera

 

 

 

Novell 2008-2013

Kategori: Böcker

 


Musikmagasinet Novell gjorde det aldrig riktigt lätt för sig, något de själva konstaterar i förordet. Inte heller med det mesta av de bästa reportagen i bokform gör de saker och ting helt enkelt för sig, med kolsvart omslag och en titel som först fick mig att tro att jag fått hem en antologi tonårsnoveller av misstag.
Men jag gillar verkligen Novell och deras sätt att göra berättelser av musikjournalistik, att det sedan inte fungerade ekonomiskt och att de stora pressdrakarna gjorde sitt bästa för att sno både upplägg och skribenter från den kämpande tidningen, är att beklaga.

 

 


Favoriterna i reportagesamlingen är många, trots att flertalet medverkande aldrig åstadkommit något som intresserat mig. Sättet det berättas på fängslar ändå. Ett sådant guldkorn är intervjun med Uje Brandelius och Martin Aagård från Doktor Kosmos, en grupp som enligt dem själva var det enda politiska bandet under 90-talet. ”Vi var jävligt ensamma”, konstateras det.
Trots sitt utanförskap lyckades bandet få en trogen lyssnarskara. Antagligen hade det att göra med att när Uje Brandelius, brorson till Harry Brandelius, och Aagård, med bakgrund som elitskole-pennialist, gjorde låtar som Borgarsvin och Det sociala arvet, så gav det texterna en äkthetskänsla; det här bandet vet vad de snackar om.  
Efter proggkarriären har de bägge lyckats hanka sig fram, Aagård som journalist/kolumnist och Uje genom kneg på SVT/SR samt som Vänsterpartiets pressekreterare.


 

Även om jag aldrig var särskilt imponerad av fotografierna i själva magasinet, och texterna klarar sig fint på egen hand, är det en trist att inte några av bilderna finns med i boken.
Finsk tango, en datorprogramsartist från japan, Roskildeolyckan – reportagen pendlar mellan stort och smått. Veronica Maggio, Ultima Thule, Bröderna Herreys, Rednex och Dogge Doggelito är både väntade och oväntade intervjuval – men porträtten kring artisterna är genomgående nyfikna, välskrivna och nyanserade. Något som inte bara är en bristvara inte bara i musikjournalistiken utan i journalistik överhuvudtaget.
Ett av greppen som fungerar bäst, är sättet Novell intervjuar makthavare på i slutet av boken. Såväl Juholt som Sahlin, Arkelsten och Linderborg får reflektera fritt kring engagemang och åsikter, det privata och det politiska, utifrån musik.

 

 
 
 
 
 

En amerikansk myt

Kategori: Böcker

 
 
 

En hårdkokt skildring av eran Kennedy signerad James Ellroy. Idel bekanta namn som Hoffa, Nixon och Hoover nämns flitigt, men det är egentligen inte i maktens korridorer eller bland maktens män själva historien utspelar sig. Istället följer vi deras underhuggare, deras fiender och lierade, utpressare och torpeder. Männen som utförde själva smutsgörat kring Grisbukten, som sålde heroinet för finansiering och med assistans av KKK drillade exilkubaner i kuppen mot Castro. Vad som sker i skuggan blir en del av större skeenden som på sikt förändrar historien. Överallt där det finns en hållhake, står någon redo att nyttja den för egen vinnings skull.

 

 
 

Jag är inte tillräckligt insatt i historien för att skilja rena konspirationsteorier från egentliga fakta, men vissa historielektioner får jag till godo. Som utdraget nedan, som handlar om den mytomspunne miljardären och entreprenören Howard Hughes. I filmen The Aviator av Martin Scorsese skildras Hughes som en udda, men sympatisk innovatör som med tiden blir en sorglig figur som på grund av bacillskräck isolerar sig från omvärlden.

Bilden som Ellroy frambringar visar sig vara mer sanningsenlig; storknarkaren Hughes största skräck var att smittas av cancer som han ansåg att vita fick av att umgås med svarta människor. För att undvika kontakt med svarta och judar omgav han sig därför bara med mormoner.

 

 

Det är en smutsig värld av köpta sympatier och korrupta handslag Ellroy visar upp. Är någon rättrådig och principfast är det garanterat bara en maskerad för massan. I ett nystan av mord, mutor och misshandel snärjs huvudpersonerna samman. Trots att man vet hur sagan Kennedy slutade, blir det aldrig tråkigt.

En amerikansk myt sträcklästes under en enveten förkylning och det var ett kärt återseende av gamle James, efter att inte läst honom på närmare femton år. Ellroy kan ses som både en efterföljare till den klassiska kriminallitteraturen, som en förädlare av densamma. Det har delvis att göra med hans typiska ”telegramprosa” med korta stackatoliknande meningar.

Det är också en påminnelse om att originalet oftast är bäst. Där hans efterapare ofta bara staplar komprimerade textremsor på varandra, är Ellroy speciell på sättet de korthuggna meningarna häktar i varandra, rytmiskt, som benhårda men bitterljuva bluesriff.


 

 

 

Beyond Re-Animator

Kategori: Film

 
 
 

En film som tar sin början med att en liten grabb ser sin syster mördas av ett vilsekommet vandrande lik. Självklart är det doktor Herbert West som varit i återupplivningstagen. Dr West hamnar i finkan. Grabben, som av en händelse heter Howard Philips, växer upp och tar anställning som fängelsedoktor för att komma nära doktorn.

 

 


Snart kokas det åter grönskön sörja som får det att spritta i avlidna lik och kapade kroppsdelar. Resultatet blir humoristisk splatterfilm med vrickade vändningar. För de som fortfarande vill äga film, finns Beyond Re-animator att införskaffa hos Ginza för tio spänn. En dvd-utgåva där även Dagon medföljer.  

 

 

 

 

 

 

 

Super, valåret

Kategori: Musik

 
 
 
 
 

Du har ditt märke på jackan
För att visa vad du tycker och står
Sen har du behov av att snacka
Så att alla verkligen förstår

Vilka frågor du anser är viktiga
Vilka saker det är som berör
Vilka åsikter som är riktiga
Plus vad det är för fel som vi gör

Det är så skönt att du har svaren
Det är så skönt att du vet vad du vill
Då kan jag fortsätta hänga i baren
Och beställa in en runda till

Du kan predika ditt evangelium
Byta åsikt om ett år eller två
Sen berätta för mig om hur fel det är
Att tro på saker som du trodde på då

Du tycker en fråga är väsentlig
Men snart har du glömt vad du trodde på
Vår värld är ju föränderlig
Du har glömt idealen du hade då

Jag står kvar där jag alltid stått
Enligt dig är det fel position
Trots att vindarna vänt och åren gått
Är jag ännu i opposition

 
 
 
 
 
 

Breaking Bad

Kategori: Film

 
 
 
 
"En fjärils vingslag i Brasilien kan orsaka en tornado i Texas”, sade en gång matematikern och meteorologen Edward Lorenz. Ett citat som sedan dess fått stå som representant för kaosteori – inte minst i populärkulturen.
I Breaking Bad får den underbetalde och ekonomiskt eftersatte kemiläraren Walter White diagnosen dödlig cancer. Lärarlönen och extrajobbet på stans biltvätt är långt från tillräckligt för att lossa skuldsättningens strypsnara. Samtidigt väntar han och hustrun barn, en sladdis utöver tonårssonen, alltmedan vräkning och total bankrutt står stampande runt hörnet.
 
 
 
 

När Walter träffar på sin gamle elev, den pundande plastgangstern Jesse Pinkman, föds idén hos Walter om att använda sina kemikunskaper till att koka Metamfetamin, medan Jesse ska stå för själva försäljningen på gatunivå. Något som ska göra det möjligt för Walter att säkra sin familjs ekonomiska överlevnad efter hans bortgång.
Likt kaosfjärilens vingslag är detta något som skapar långtgående följder. För varje steg som Walter och Jesse tar, skapas en ny korridor i en labyrint av mardrömsscenarier. Varje handling som anses nödvändig, som den sista utvägen, gör det tvärtom allt omöjligare att någonsin komma ut.
Rekommenderas varmt.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Deliverance

Kategori: Serier

 
 
 
 
 
Äntligen...
En punkdrunk-pastors pisspredikan, en mäskmessias maniska mantra, nedtecknad och återberättad för en degenererad pöbelpublik och allmänt alkade aspergeradepter.

Janne Karlsson meddelar:
"JAG ÄR FRÄLSAREN har nu nedstigit från tryckeriet. Linköpingsbor kan även köpa den på bokmässan på länsbiblioteket den 20 sept. Detta är alltså Den Ocensurerade episodsamlingen. Hundra sidor utanförskap. Limbindning. Proffstryck och ett jäääävla hålligång."

Sex, snusk och desperation. Din för 150 spänn och då ingår porto och frakt.

Köpes enklast genom svenskapache@gmail.com
 
 
 
 
 
 
 
 

Backa äganderätten

Kategori: Serier