Mardrömsfabriken

Serier / Permalink / 0
 
 
 
 
 

En serieadaption av fyra noveller signerade Thomas Ligotti. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i adaptioner. Det är som med coverlåtar; inte sällan onödigt och oftast helt menlöst.  
Men Stuart Moore och Joe Harris, manushjärnorna bakom Nightmare Factory, har tagit sig an berättelserna med föredömlig respektlöshet, samtidigt som de är trogna förlagorna. Colleen Doran, Ben Templesmith, Ted Mceever  och Michael Gaydos bildsätter varsin mardröm, och det känns verkligen som att varje tecknare valts med omsorg utifrån novell och vad berättelsen vill förmedla.

 

 


Det här är inga bloddrypande sidor. Det handlar mer om vansinne än om våld, mer om mörk surrealism än monstruösa väsen. Det är drömsk melankoli och bitterljuv undergång. Till varje kapitel skriver också Thomas Ligotti en introduktion, inte så mycket om själva innehållet utan mer om tankar kring själva berättelsen. Vilket i sig är högkvalitativ bonusläsning.
Själv är jag väldigt förtjust och volym 2 är redan beställd.

 

 

 

 

 

 

 

Novellkonsten

Böcker / Permalink / 0
 
 

I själva verket tror jag mig, efter ett halvt sekel med litteratur som daglig gärning, kunna påstå att ingen annan genre har dödförklarats och återuppstått lika många gånger som novellkonsten. Fast uppriktigt talat tror jag att det alltid rört sig om en felsyn. Någon kritiker har fått nog av fyrahundrasidiga romaner, tar tag i en novellsamling, andas ut när han eller hon upptäcker att varje text är överkomlig i en enda sittning och låter sig med välbehag gripas av texten. Och återupptäcker sålunda novellen. Som gammal novellist vågar jag säga att jag aldrig någonsin märkt att novellkonsten skulle vara död eller borta.

 

-Stewe Claeson, ur förordet till Där jag ringer ifrån av Raymond Carver.

 

 

 
 
Till top