Anansi Boys av Neil Gaiman

Böcker / Permalink / 7

Sagostund...




Amerikanska Gudar (American Gods) är en av de bästa verken inom Fantastik jag vet.  Anansi Boys är en slags uppföljare, fast skriven i en helt annan anda. Det är en lättsam bok, lekfullt berättad, som en blandning av skröna och fabel.

Det gjorde mig inte besviken, tvärtom gillade jag humorn, som kändes så där småputtrig och ordrik, lika typisk brittisk som nybakade scones och doften av te.

Just faktumet att Anansi Boys är så olik sin föregångare och ändå så bra -fast på ett annat sätt, gör att Gaiman befäster sin position som en briljant historieberättare av den sorten jag gärna återkommer till.

Någon jävla dag ska det bli av att införskaffa de där absolute-sandman-albumen.




Neil poserande...




#1 - - Pål:

Amerikanska gudar är även en av mina favoriter inom fantastik men också av hans verk, även om jag tycker att Gaiman aldrig blir bättre än Sandman (i alla fall av det jag läst). Om det är någon som influerat mitt nuvarande skrivande så är det Gaiman. Genom honom lärde jag mig att man kan skriva bra fantasy i nutid där det förekommer verkliga människor med vuxna, komplexa liv. Och det behöver inte vara skräck. För trots att Sandman kallats skräck så ligger det väldigt nära fantasy, men en mogen sådan. Dvs man kan skriva vad fan man vill bara man skiter i alla gränser som andra dragit upp men samtidigt försöker skriva med hela sitt väsen; sitt intellekt, sina känslor, sina svagheter, sina egna erfarenheter... Och så går han alltid klädd i svart, precis som jag, bara en sådan sak :)

#2 - - Lotten Kalenius:

Han är ju ganska snygg också. Gör inte saker värre, menar jag. Håller själv på att samla ihop Sandman-albumen från amazon.com. Övernaturligt bra.

#3 - - Anonym:

snygg?

jag tycker han ser ut som nån britt som spelar bas alternativt gitarr i nåt band sent sextiotal.

Men det är la det du gillar eh??

#4 - - CJ:

Haha. Det är bara jag som inte gillar Gaiman.

#5 - - Pål:

CJ: Du skall då alltid vara så exklusiv...:)

#6 - - CJ:

Ja, jag känner mig lite sådär narcissistiskt speciell nu! :D

#7 - - S:

Cj:

Hur kommer det sig att du inte gillar Gaiman??

Till top