The Social Network

Film / Permalink / 2



Revenge of the nerds





En film om snubben/snubbarna som skapade Facebook.
Berättarformen har en klassisk thrillers alla komponenter, utan att det är en thriller. Det är inget unikt när det gäller filmskapande, men jag gillar formeln. Det är intressant hur det kan skapas en tät stämning utan att något actionladdat händer.

Till handlingen; Harvardslyngeln Mark Zuckerberg blir dumpad av sin flickvän. I rena mellanölsilskan går han hem och knåpar samman en sajt där folk utan liv kan betygsätta universitetets tjejer. Facemash som han kallar den, är nån slags startidé till själva nylleboken som komma skall.
Med Facebooks explosionsartade popularitet skapas osämja om vem som var med och kom på hela grejen och vilka som ska föra kolossen framåt. Och parallellt med de oerhörda framgångarna får vi följa hur det börjar knaka i fogarna mellan Mark och vännen Eduaro samtidigt som flashforwards visar hur Mark blir stämd från två olika håll på mångmiljonbelopp.

Det här är en formel som regissören David Fincher lekt med tidigare, i tex fenomenet 7even -där du egentligen aldrig ser något äckel eller mord egentligen, utan får använda fantasin. Eller i den lyckade thrillern Zodiac som (om jag minns rätt) snarare fokuserade på detektivarbete och stämning än biljakt och pang-pang.
Jag gillar Finchers filmer i allmänhet, men det här var väl ingen jättehöjdare. Underhållande för stunden, glömd inom några veckor. Att den höjts till skyarna av oscarsjuryn liksom de svenska vindflöjel-blaskor är som vanligt ingen särskild bra termometer, hur mycket de än kladdar plus och getingar över omslaget. Justin Timberlake är förvånansvärt riktigt bra i rollen som napsters grundare, även om jag nästan hela filmen igenom trodde det var Orlando Bloom.





#1 - - Pål Eggert:

Äh, orka se Facebookgrundaren larva omkring med musen...

#2 - - S:





Pål; hahha!

Till top