Subkulturellt

Böcker / Permalink / 0


Per-Olof Sännås levde enligt egen utsago 2 år med Skinheads för att göra reportageboken som heter just Skinheads. Boken är från 1988 och fotona av främst Stockholms skins är tagna under en minst sagt turbulent period där Skinheads för första gången på allvar blev en kassako för löpsedelstillverkare och allmän orsak till moralpanik; det beryktade Nickstamordet där två Skinheads dömdes på vaga grunder enligt skinsen själva, mordet på Ronny Öhman där mediafokus lades på det faktum att offret var skinnhuvud och gärningsmännen dömdes lindrigare än brukligt, där spritindränkta Karl XII demonstrationer plötsligt blev en riksangelägenhet. För att inte tala om den beryktade dokumentären Skinheads av Cissi Renström, som tillsammans med nationalismvågen tidigt nittiotal fick den tidigare högst marginella företeelsen av skinheads att fullkomligt explodera.
Boken är inte bara ett intressant tidsdokument, den låter också skinsen själva komma till tals, och ger ett hyfsat balanserat porträtt av en subkultur de flesta bara känner till genom braskande rubriker. Däremot är de längre textavsnitten ovanligt dåligt skrivna och lever inte upp till känslan den stiliga fotodokumentationen ger. Bilderna, tillsammans med de lakoniskt och troligen ofrivilligt komiskt skrivna bildtexterna blir bokens stora behållningen.







Även i Stockholm kan man stöta på skinnhuvuden som är nazister. Men majoriteten tar avstånd från både nazism och kommunism. Däremot pågår hela tiden försök från olika tvivelaktiga gruppers sida att påverka skinnhuvudena så att de skall få en mer högerextremistisk inställning.
Ledaren för nynazistiska Nordiska Rikspartiet aktionsgrupper(RAG) Leif Larsson drev ett tag mycket omkring i närheten av helikopterplattan för att försöka värva skinnhuvudena för sin sak. Men killarna tröttnade på honom och gav honom ett rejält kok stryk. Efter att dessutom fått en stor penis målad på ryggen av sin fina mockarock har han aldrig visat sig i Gamla Stan igen.



De var egentligen inte kära i varandra.
Det bara blev så här på en fest när alla var fulla.





Skinsen tar avstånd från narkotika men super desto mer.






Skinheads åker kollektivt.
I motsats till raggare och knuttar har de inga egna fordon.




Kärlek i sommarnatten.
Ett skinhead och hans tjej ligger ömt omslingrade på helikopterplattan.










Till top