Blod och Guld

Böcker / Permalink / 0
 
 
 

Eftersom John Steinbeck är författaren bakom de två romanfavoriterna Vredens Druvor och Riddarna Kring Dannys Bord, var jag inte sen att införskaffa Blod och Guld när den dök upp till kampanjpris för en tid sedan.
Det visade sig vara en specialutgåva formgiven med vackra kopparstick och ett omslag som luktar tjära för att skapa vad Sjösala Klassiker kallar ”en upplevelse för alla sinnen” under läsningen.
Nu har jag nog för lite båterfarenhet för att förknippa tjärdoften med skeppen i boken, men risken är nog däremot stor att jag i framtiden kommer att förknippa tjärlukt med själva berättelsen, på samma sätt som minnet av viss strandbrynsläsning för med sig en dunst av hav och tång.  

 

 
 

Blod och Guld är Steinbecks debutroman och handlar om hur den unge Henry Morgan lämnar föräldrahemmet och Wales för att bli en fruktad buckanjär i Västindien, något han också lyckas med - men till vilket pris?
Steinbecks kritik av köpmansvälden och klassystemet känns igen, men också hans livslånga fascination av Arthursagan och Graalmytologin. Berättelsen är lika delar äventyr i Skattkammaröns anda och hård realism; Steinbeck skildrar såväl villkoren på den nya världens slavplantager som systemet med tvångsrekrytering liksom handeln av fattiga pojkar och män från den gamla världen. Det är också en storartat skriven och bitterljuv berättelse om falsk ära, av att åldras och livsval utan återvändo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top