Skannad i Dunklet

Böcker / Permalink / 0
 
 
 
På uppmaning av illustratören Ingemar Roos lånade jag hem den här boken och den golvade mig duktigt. När jag plitar ner de här recensionerna eller vad man ska kalla dem, brukar jag göra åtminstone ett halvhjärtat försök att beskriva handlingen. Sällan har det väl varit så svårt som när det gäller den här boken.
Dels är det svårt att skriva något om handlingen utan att spoliera för mycket, dels är handlingen såpass märklig att den är svår att göra rättvisa utan bör i första hand upplevas.
I korthet kan man säga att det handlar om en grupp missbrukare och deras öden i en vagt beskriven framtidsvärld. Det är litegrann som att Charles Bukowski och William S. Burroughs hade skrivit en science fiction berättelse tillsammans, åtminstone när det gäller beskrivningarna av beroende och utsatthet.

 
 
 
De som ägnat sig åt psykedeliska droger eller genom diverse substanser hållt sig vakna flera dygn i sträck är bekanta med hallucinationer. Den rationella delen av hjärnan vet för det mesta, antingen under eller efter hallucinationen, att kackerlackorna i duschen eller barnen som klättrar på balkongerna är just en hallucination. En annan del av hjärnan viskar envist att för en kort stund så fanns de där sakerna på riktigt, det var en glimt under den väv som omsluter verkligheten. Även åratal senare finns upplevelserna i minnet, lika tydliga som de övriga, mer trovärdiga minnesbilderna.
Philip K Dick var en mästare på att beskriva just en sådan förskjuten verklighetsuppfattning och gör läsaren i högsta grad en del av de påtändas tankar och rädslor. Samhällskritiken är sublim men stenhård. Snutnojan och det galopperande paranoida schizofrena gör att det inledningsvis komiska knarktugget kumpanerna emellan alltmer känns olycksbådande och skrämmande.
Översättningen av titeln A Scanner Darkly är kanske inte den vassaste, men det är också den enda negativa invändning jag kan åstadkomma. Hantverket när det gäller allt från språk, rytm och slang till att lägga in översättningsanmärkningar är klanderfritt. Efterordet är oumbärligt.
Skannad i Dunklet är en av flera PKD-böcker utgivna av Förlag Bakhåll. Jag hoppas att de fortsätter på inslagen bana och att vi framöver även får se novellsamlingen Selected Stories of Philip K Dick på svenska.
 
 
 
 
 
Till top