De Drömmande Städerna

Böcker / Permalink / 0
 
 
 

Som syns på bilden ovanför så kan man läsa De Drömmande Städerna från valfritt håll. Själv började jag med London, men det är hugget som stucket. London är en roman(eller långnovell) som handlar om planeten jordens sista tid. Vi får följa Fisher, som är ett geni när det kommer till datasimuleringar och hologram, men också hans käresta Marie och hennes båda väninnor Philippa och Sandy.
Tre enorma fragment närmar sig jorden genom rymden. När de väl träffar så kommer allt liv att utrotas. Med hjälp av sin ärkerival, hackern Gene, arbetar Fisher fram en plan som han tänker sig ska rädda mänskligheten. Han kämpar febrilt med sina simuleringar, likt en döende kompositör arbetar på sin sista och mest storslagna symfoni.
Samtidigt har undergången redan startat runt omkring honom och hans närmaste. Få av Londonborna tror på myndigheternas lugnande försäkran om att fragmenten helt harmlöst kommer att passera jorden utan att göra skada. Upplopp och våld, sönderfallande samhällstruktur och en märklig brun dimma börjar ta över gatorna.

 

 


Donatello består av tiotalet kortare noveller där vi får följa invånarna i staden som heter just Donatello. En svunnen plats, med basarer, palats och galärer, men också med telepatiska Drakmän och krukor som bär själarna av de som dött till evigheten i själarnas brunn. Åtminstone de ur överklassen som har stålar och status nog att skaffa sig en själskruka vill säga. Novellerna på sitt sätt bundna samman med varandra, flera av personerna dyker upp mer än en gång.
Det går att hitta flera teman som återkommer i både London och Donatello, som musik och drömmar såklart, men också bibeln. Till exempel försöker Fisher i Londonberättelsen på sitt eget sätt att bygga en Noaks ark. KG Johansson rör sig mellan Science Fiction och Fantasy, rå sexualitet, framtid och forntid, smuts och galenskap. Samtidigt är det här drömskt vackra och vemodiga berättelser som kräver såväl hjärta som hjärna av sin läsare. Rekommenderas verkligen.

 

 
 

 

 

 

 

Till top