Off Season

Böcker / Permalink / 0
 
 

 

Carla har hyrt en avskild och naturnära stuga i Dead River, Maine. Under en långhelg kommer hennes syster, pojkvän, liksom andra vänner för att övernatta och umgås.
Otur för alla inblandade så är trakten sedan länge ökänd för sina många försvinnanden. Det har inkommit oroväckande rykten om förvildade barn och kvinnor, klädda i trasor och djurhudar, som stryker omkring i skogsbrynen och längs kustremsorna. Polisen får märkliga rapporter om turister, vana fiskare och simmare, som verkar ha försvunnit spårlöst på dagar av klart väder.
Runt Carlas ensliga stuga samlas en brokig skara i skuggorna. I skydd av höstkylan och mörkret betraktar de människorna. Hur de skrattar och skålar, i ljus och värme, på andra sidan fönsterglasen.


 


Off Season är Jack Ketchums debutroman från 1980. Ett ärligt försök att göra litteratur av den råa skräckfilmsvåg som fascinerat Ketchum under det gångna sjuttiotalet med titlar som Night of the living dead, Motorsågsmassakern och The hills have eyes.
Bokförlaget Ballantine anade dollars i luften och satte snart klorna i Ketchum. De hade dock några villkor. Något som visade sig sluta i en mening-för-mening- och ord-för-ord-strid med en lektör som överhuvudtaget inte uppskattade Off Season det minsta. Efter många om och men kunde Ketchum och lektören lämna in ett långt blodfattigare utkast än det från början var tänkt.

 


Ballantine var dock inte nöjda med det utkastet heller. De ville ha slutet ändrat och ännu mindre av det utstuderade våldet. Efter flera förhandlingar gav Ketchum med sig ytterligare. Det hela resulterade i att origanalutgåvan var en stympad vision, som förlaget därtill gjorde sitt bästa att gömma undan, undvika europadistribution och trycka nya upplagor av. Off Season blev trots alla strykningar och omskrivningar en kultklassiker och resten är vad man brukar kalla historia. Ketchum kompromissade aldrig mer.
I inledningen av den här restaurerade utgåvan, där Ketchum fått fria händer att återförverkliga originalutkastets vision, tackas Stephen King med orden: ”This one is for Steve, with much gratitude. Who, it turns out, read the original way back then.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top