Femtonhundra

Allmänt, Böcker, Film, Konst, Serier / Permalink / 0
 
 

Den här uppdateringen markerar en ny milstolpe när det gäller antal inlägg, recensioner och rena infall som samlats på en och samma blogg. Det firar vi med några korta men kanske helt livsnödvändiga nedslag i kulturträsket.

 

 

Punishmeh..

Jag gillar Jon Bernthal. Han påminner om en kombination av en ung De Niro och en ung Stallone. Samtidigt är det svårt att se honom som den ultimata versionen av Frank Castle.
Det börjar så lovande, men som teveserie i helhet klarar Punisher sig inte alls lika bra på egen hand som gäst i Daredevil. Det kan ha att göra med att jag sällan ser film och teveserier numera, men det är så utdraget, överdramatiserat och olidligt sentimentalt. Att i varje avsnitt hoppas att figuren Micro ska dö en plågsam död, gärna i sällskap med sin skåpsupande fru, gör inte saken bättre. Hade jag inte haft en teveseriesugen sambo så hade jag nog aldrig avslutat säsongen, trots föredömligt ultravåld mellan varven.  
Det finns med andra ord en viss potential, om bara upphovsmännen råpluggar Punisher Max av Garth Ennis och kör på brutala berättelser där offer och förövare hamnar mer i centrum än hämnaren Castle, vars tragiska familjeöde nu har mjölkats långt bortom varje rimlig gräns.

 

 

Svidande satir

Riktigt rolig svensk humor är inget man är bortskämd med, ännu mindre satir över samtiden som sparkar mot makthavarna och det mediala och kulturella etablissemanget. Den animerade filmen Så att det blir rätt av Jens Ganman och Magnus Carlson är faktiskt så pass kul att den plockades bort från youtube efter bara två timmar. Det har i sin tur lett till en så kallad ”Streisandeffekt” och nu finns satirfilmen lite varstans. Själv rekommenderar jag att använda denna länk till Vimeo.

 

For whom the pig oinks

Simpson sunkade ner sig för länge sedan och Futurama sjangserade totalt i sista säsongen. Vettigt då av Matt Groening att gå vidare till något nytt. Disenchantment utspelas i det magiska medeltidsriket Dreamlandia och kretsar kring prinsessan Bönan, som gillar att supa och ställa till ofog tillsammans med sina vänner; den smurfliknande alven Alfo och den charmiga demonen Luci.
Fyra avsnitt in så är jag väldigt positivt överraskad av Disenchantment. Manusdrivna längre avsnitt där innehåll går före nästa punchline. En svart och mer vuxen humor, samtidigt som Bönan och hennes vänner blir omedelbara favoriter. Jag anar att Luci kommer att bli en mem-sensation framöver.

 

 

Historiegranskarna

Jag har flera gånger tidigare tipsat om Projekt Allmogen - ett frihetligt och oberoende folkbildningsprojekt som arbetar med att levandegöra och föra vidare kunskap om den svenska allmogens historia, kultur och kulturarv.

I dessa tider av fake news och historierevisionism så är det viktigare än någonsin att granska påstådda fakta och nyheter. Därför lanserar Allmogen nu Historiskt. En tjänst för faktagranskande journalistik där man tar sig an tvivelaktiga artiklar om historia och kultur.
Först ut bemöts två påståenden som sprids i stora medier om Sigtunas vikingatida befolkningssammansättning och om den svenska majoritetsbefolkningen.

Du finner granskningen Här.

 

 

Interbellum

Den storslagna romerska historien berättad från början till slut. Från de mytologiska fragmenten om Remus och Romulus i vargtikens vård till imperiets sönderfall och undergång.
Mike Duncan är oslagbar som guide genom en historisk epok som aldrig slutar att fascinera och förtrolla. Här finner du alla 189 avsnitt av The history of Rome.

 

 

 

 

 

Relaterat:

Projekt Allmogen

Fahrenheit 451

Hur fan mår svensk satir?

 

 

 

 

 

Till top